Det hele startet med én klasse i 2017. Med to nye klasser til høsten, har Hauge videregående skole vokst til åtte klasser. Nå trenger de mer plass.

Rektor ved Hauge videregående skole, Rolf Jarl Sjøen. Foto: Ann Margit Grønstad.
Skolen på Torvastad har vokst fra én til åtte klasser. Nå bygger de ut.
Skrevet av ANN MARGIT GRØNSTAD
15.03.2022 09:01
TORVASTAD: I disse dager rives det ved gamle Håland skole på Torvastad og snart er byggingen av nytt skolebygg for Haugesund International School i gang.
Men også på en tomt noen få kilometer unna er det store planer på gang.
– Vi skal også bygge nytt på Hauge videregående skole på gamle Hauge skole på Torvastad, forteller rektor Rolf Jarl Sjøen.
Hauge videregående skole startet opp i 2017 med én klasse. Siden har klassen vokst til åtte klasser. Den første klassen som ble startet i 2017 var en bygg- og anlegg klasse. I 2018 fortsatte de med restaurant- og matfag, og høsten 2021 ble også salg, service og reiseliv, samt anleggsgartner, fag ved skolen på Torvastad.
– Vi får VG2 salg og reiseliv til høsten og vi får påbygg til studiekompetanse. Vi får to klasser mer til neste år. Vi har da en totalramme på 80 elever. Det betyr at kantinen vår er for liten, det var den allerede i fjor, spesielt under korona. Så nå har vi fått godkjenning fra styret, arkitekten har tegnet og vi har valgt firma til å bygge ut skolen, forteller Sjøen.
– Det vil bety veldig mye for oss å få mer plass, legger han til.
Skolen skal bygges ut med 300 kvadratmeter langs hele hovedbygget. Tilbygget vil være 7,5 meter bredt og 40 meter langt.
Det er Saga Bygg som skal bygge og som jobber med byggesøknad.


Tegningene viser hvordan skolen vil se ut med nytt tilbygg. Tegning: Arkitekt Kristen Vedøy.
Investerer tre millioner
Hauge videregående skole eies av Stiftelsen Karmsund ABR senter, og tilbyr ordinær utdanning etter offisielle læreplaner. Samtidig kan tilbudet ses på som et ettervern.
– Jeg pleier å si at vi ofte er det leddet som mangler når folk er ferdig med rusbehandling, soning eller har sittet hjemme uten å ha noe å ta seg til over noen år. Vi er det leddet som kan føre folk tilbake til samfunnet, sier Sjøen.
Skolen skal investere tre millioner kroner i det nye tilbygget.
– Vi får bygget råbygget og kantinen ferdig. Inndeling av grupperom og kontorer er flotte undervisningsopplegg for elevene på bygg- og anlegg som skal dele det inn i rom, grupperom og kontorer, forklarer Sjøen.
I disse dager sendes byggesøknad til kommunen. Sjøen tror ikke det skal bli noe problem, siden området er regulert til skoleformål. Allerede har de bygget to nye haller på skoleplassen, og det er bygget lager på enden av gymsalen.
– Vi bygger ut og tar vare på Gamle Hauge skole. Vi har fått signal om at det er veldig kjekt at vi tar vare på det gamle bygget her. Det er et flott bygg fra 1928. Der skal vi ha fire klasser og et arbeidsrom for lærerne. Det kommer til å være fullt i bruk, forteller Sjøen.
Det nye tilbygget skal etter planen stå klart til høsten.

Det gamle skolebygget fra 1928 tas vare på og skal brukes av fire klasser. Her viser Sjøen viser frem et av prosjektene ved skolen, som er en ny hage.
Skal ikke bli større
I høst startet de med 50 elever, men det er nå 35 elever ved skolen.
– Det er klart at vi har en spesiell gruppe elever og vi har en del frafall om høsten. De fleste har en rusbakgrunn eller andre utfordringer. Nå har vi 35 elever, og det er forholdsvis bra hvis vi kan få 35 av 50 igjennom. Det er folk som har vært i rusmiljøet i årevis eller som har sittet hjemme med sosial angst i mange år, forteller Sjøen.
På grunn av flere klasser og bredere tilbud, har skolen også fått flere søkere. Når neste skoleår starter, vil de altså ha plass til 80 elever.
– Jeg har et håp om at vi passerer 60 elever til høsten, sier rektoren.
I forbindelse med veksten har skolen ansatt fire nye lærere.
– Vi kommer til å nærme oss 20 ansatte med renholdere og vaktmester og miljøarbeider. Vi har økt fra en til åtte klasser. Men nå er det stopp. Nå skal vi ikke bli større. Vi skal være en liten skole med små klasser og tett oppfølging. Med den elevgruppen vi har er det ikke om å gjøre å bli større, sier Sjøen.

Alin Stefan Munthean, Martin Vik og Espen Økland er noen av elevene som trives godt ved Hauge videregående skole. Her med rektor Rolf Jarl Sjøen.
Har ventelister
Han er fornøyd med å ha fått på plass et bredere tilbud med salg, service og reiseliv.
– Elevrådet ba i fjor om at vi måtte søke om å få påbygg. Der har vi søkt om åtte plasser, og der er det allerede ventelister. Vi burde søkt om flere. Også folk som ikke har gått hos oss tok kontakt, og dermed fyltes det opp, forteller Sjøen.
Gjennomsnittsalderen på søkerne høsten 2021 var 32 år. De yngste er 16 år, mens de eldste er 50 år.
– Alle her har en eller annen utfordring og det er ingen mobbeproblematikk. Folk spør ofte: Hva må til for å komme inn hos dere? Da sier jeg: Du må ha et problem. Vi spør ikke etter karakterer fra ungdomsskole eller noe. Vi tenker bare fremover. Folk som har et dårlig forhold til skolen og har ramlet av tidlig, finner plutselig ut at de er i stand til å både lære og jobbe. De første som begynte her i 2017 har tatt fagbrev og er nå i jobb.
– Dette er kjempe meningsfylt, avslutter Sjøen.