Investerer millioner i nytt skolekjøkken

skolekjokken/https://hnytt.no/2018/12/06/satser-millioner-pa-nytt-skolekjokken/

ABR videregående skole har foretatt store investeringer den siste tiden og planlegger nye studieretninger til høsten. 

TORVASTAD: – Det skal ikke være noe halvveise greier, sier rektor Rolf Jarl Sjøen og viser stolt frem det nye kjøkkenet ved ABR videregående skole på Torvastad. Skolen her tilbyr utdanning i yrkesfag til personer som av ulike årsaker har falt ut av det offentlige skolesystemet og arbeidslivet.

Den tidligere bygningsmassen til Hauge skole har vært gjennom en total forvandling på innsiden den siste tiden, Ikke minst i det gamle skolekjøkkenet der alt av utstyr er nytt og tilpasset et moderne og funksjonelt storkjøkken. 

Store investeringer

Rundt tre millioner kroner er investert i kjøkkenet som nå er i full drift av elevene på restaurant og matfag. Et nytt bygg måtte settes opp i 2. etasje for å huse nytt ventilasjonsanlegg til over 800.000 kroner. I tillegg er det investert betydelige summer i alt fra stekeovner, kjølerom til kjøkkenkniver.

– Dette kjøkkenet står ikke tilbake for noe for noe når det gjelder utstyr og lokaliteter. Det er kjempeviktig når vi skal tilby et skikkelig undervisningsopplegg, sier Sjøen. 

Faglærer, Steinar Rønnevik er storfornøyd med de nye fasilitetene.

Gode resultat

Han har til sammen 33 år bak seg i det fylkeskommunale utdanningssystemet og ble hentet fra Karmsund videregående til Torvastad da ABR-senteret etablerte skoletilbud i fjor høst med undervisning innen bygg og anleggsteknikk. Det første året fikk skolen 17 elever i alderen 17 til 46 år. 14 av disse fullførte skoleåret, noe rektoren er godt fornøyd med. 

– Det er veldig gode tall for disse elevene som er i en sårbar gruppe. Vi har noen flotte historier og en del utfordringer. Men det visste vi også om da vi startet, sier han. 

Dette året har skolen 35 elever fordelt på de tre linjevalgene. 

Utvider

Den gode starten har gitt skolen enda sterkere tro på at behovet er tilstede og at det må satses på utvidelse av studietilbudet. Nå jobbes det konkret med etablering av to nye linjer med yrkesretningene, naturbruk, salg og service og samferdsel. I tillegg er arbeidet i gang med å sette opp to nye haller i den tidligere skolegården, der det blant annet planlegges verksteder for byggfag og gartnerutdannelse. 

– Dersom det går slik jeg tror så vil vi sitte med åtte klasser og til sammen 64 elever på 4 utdanningsprogram her ved skolen fra neste år, sier Sjøen. 

Arbeidet med oppgradering av bygningsmassen og utbygging er i full gang ved den videregående skolen på Torvastad.

Samfunnsregnskap

Etter flere krevende runder for å få tilbudet godkjent blant fylkespolitikerne, tror rektoren at Utdanningsdirektoratet til slutt vil falle ned på et klarsignal til utvidelsen. 

– Vi må se på dette som to års rehabilitering samtidig som de får seg en yrkesutdanning. Vi gir dem en rutine i dagen der de har noe meningsfylt å stå opp til, sier han og viser til at investeringene i disse elevene er lett å forsvare ut fra et samfunnsøkonomisk perspektiv. 

– Tenk på samfunnsregnskapet når en person de neste 20 – 30 årene betaler for sitt eget livsopphold, er i lønnet arbeid i stedet for å motta ytelser og kanskje gå ut og inn av institusjoner som koster mellom 2000 og 4000 kroner om dagen. Det menneskelige siden av regnestykket er enda viktigere, fastslår han.

Meningsfylt

Sjøen har ikke angret en dag på at han tok utfordringen med å lede skolen og elevene som kom dit med hver sin krevende historie i bagasjen. 

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: