Er med på å bygge sin egen skole

Nabohuset er bygd på, byggingen av varemottaket til restaurant- og matfagavdelingen er i full gang, og ute på skoleplassen på gamle Hauge skole jobbes det med forskaling til det som blir en 500 kvadratmeter stor lagerhall og undervisningsrom til ABR videregående skole.

27 år gamle Christer Haavardsholm smiler. Han liker at han er med og bygger både sin egen skole – og en skole for framtidige elever.

For at det blir flere elever, det er helt sikkert. Og rektor Rolf Jarl Sjøen lyser snart ut nye stillinger; allmennfaglærere og en lærerstilling innen byggfag. To kokkefaglærere som starter til høsten, er allerede ansatt.

Det er 15 elever på VG1 byggfag nå, og de går videre til VG2 til høsten. Da starter også en ny linje, restaurant- og matfag.

– Det er kommet inn ni søknader til den nye linjen og seks søkere til VG1 byggfag, forteller rektor Rolf Jarl Sjøen.

For oppstart høsten 2019, søker Sjøen om linjene service- og samferdsel, VG2 og naturbruk. Elevene på naturbrukslinjen kan ta fagbrev som anleggsgartner eller idrettsanleggsfag.

ABR videregående skole er et AS eid av Stiftelsen Karmsund ABR-senter og er for elever som av ulike årsaker har ramlet ut av skolesystemet og ikke har fullført videregående opplæring.

– Alle fortjener en ny sjanse

Skolen er i utgangspunktet startet for å gi et tilbud til pasienter som har vært til behandling for rusmisbruk, eller ungdom som har slitt med psykiatri, lese- og skrivervansker og ADHD.

Dagens elever er i alderen 17 til 46 år.

Første byggeprosjekt

Byggfagelevenes første byggeprosjekt var huset til nærmeste nabo. Huset ble forlenget med en tredjedel og det ble lagt nytt skifertak.

FØRSTE BYGGEPROSJEKT: Christer Haavardsholm (t.v.) og rektor Rolf Jarl Sjøen ved nabohuset.
FØRSTE BYGGEPROSJEKT: Christer Haavardsholm (t.v.) og rektor Rolf Jarl Sjøen ved nabohuset. Foto: Ruth Sunnanå Sveistrup

Christer Haavardsholm fikk vite om skoletilbudet da han var til behandling ved ABR-senteret. Han er fra Stavanger og leier nå leilighet på Torvastad. Målet hans er å bli møbelsnekker, og han har staket ut veien mot målet.

– Jeg har alltid hatt et ønske om å bli tømrer. Jeg begynte på et femårsløp, men begynte å ruse meg igjen. Her på skolen er det et sinnssykt godt miljø, og jeg trives godt. Det har mye med lærerne å gjøre. Alle her er likeverdige, og skolen har svart til forventningene, sier Christer.

Til høsten begynner han på VG2 byggfag.

– Målet er først og fremst å fullføre skolen og ta fagbrev som tømrer. Så vil jeg på skole igjen for å bli møbelsnekker. Jeg har alltid trives med å lage ting med hendene.

Christer sitter skolens styre som representant for elevene.

– Det er kjekt å kunne være med og forme skolen. Spennende at vi nå bygger opp egen skole og en skole for elevene som kommer etter, sier han.

Matkurs

Et knapt halvår før alt skal stå ferdig til å ta imot restaurantfagelevene, gjenstår mye arbeid i kantina og på undervisningskjøkkenet.

ABR videregående skole har fått godkjenning til å starte opp med restaurant- og matfag til høsten. - Nå er arbeidet med å innrede undervisningskjøkken og kantine i full gang, forteller rektor Rolf Jarl Sjøen. Dette arbeidet gjøres av elevene som en del av undervisningen.
ABR videregående skole har fått godkjenning til å starte opp med restaurant- og matfag til høsten. – Nå er arbeidet med å innrede undervisningskjøkken og kantine i full gang, forteller rektor Rolf Jarl Sjøen. Dette arbeidet gjøres av elevene som en del av undervisningen. Foto: Ruth Sunnanå Sveistrup

På et lite lager står det stablet kjøkkenutstyr ABR-senteret fikk kjøpt da kafeen Apothekergaarden i Kopervik ble lagt ned i fjor.

– Neste skoleår planlegger vi å tilby gratis frokost til elevene, og vi ønsker å arrangere matkurs for dem som ikke går på restaurant- og matfaglinjen, sier Sjøen.

ABR videregående skole ble offisielt åpnet av helseminister Bent Høie 31. august i fjor. Skolen er åpen for søkere fra hele landet.

I fjor høst skrev Haugesunds Avis om en av elevene ved skolen, Peter Birkeland, som etter 22 år for første gang bor sammen med sin mor.

Babyen ble tatt fra henne på sjukehuset rett etter fødselen. 22 år etter bor mor og sønn sammen for første gang.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: