Første byggeprosjekt ferdigstilles :-)

Byggfagselevene på ABR-skolen har bygget på nabohuset, og i løpet av de neste årene bygges det videre på den nyoppstartede skolen.

SKOLE: Høyt oppe på taket legges det skifer i det som er det første prosjektet til byggfagslinja på ABR-senterets skole på Torvastad.

Det er ett av to prosjekter som byggfagslinja på skolen har jobbet med siden oppstarten høsten 2017.

– Da vi kom hit ble vi kontaktet av naboen som hadde planer om å bygge ut huset. Det passe jo begge parter godt. Det var en helt ideell sak, også med tanke på at det er rett over veien, forteller rektor Rolf Jarl Sjøen, og fortsetter:

– De har fått lært seg å legge skifer og reise bygg. De har fjernet gammel kledning, koblet på reisverk, plating, sette inn vinduer og bygge tak. Det er en omstendelig prosess; det er mye mer arbeidskrevende å legge skifer enn takstein.

Sjøen merker at gruppa er stolte over arbeidet de har gjort.

– Det å få ting til og lykkes – å se noe som viser igjen, det tror jeg betyr mye, legger Sjøen til.

Restaurant og matfag

Til høsten blir skolen utvidet med linjen restaurant- og matfag, og allerede har de fått lærere på plass.

Planen er blant annet at linjen skal servere frokost til alle elevene, samt tilby lunsj.

For å forberede skolen på den nye linjen er elevene nå i gang med å få på plass et varemottak på 15 kvadratmeter. I tillegg skal det bygges et storhusholdnings undervisningskjøkken.

– Det er et stort og kostbart prosjekt, men det gleder jeg meg til. Der gjør vi mye av arbeidet selv, forklarer Sjøen, som synes det var et lurt trekk å begynne med byggfagslinja.

– Det er mye kompetanse og gratis arbeid. En kjempestor del av et byggeprosjekt er jo arbeidspengene. Å bygge sin egen skole for seg selv og denne gruppen for fremtiden, det tror jeg gir motivasjon til elevene, sier Sjøen, og legger til:

– De får et eierforhold til det. Det er en skole de selv skal bygge og gå på, og så bygger de for denne elevgruppen for fremtiden.

Ny hall

Til våren og neste år skal nok et prosjekt realiseres i form av en hall som skal bygges på eget område.

Hallen er tiltenkt blant annet byggfag, men først må de bygge den selv.

– Vi skal gjøre mesteparten selv. Det skal støpes sokkel og ringmur, armering, forskaling, støping, reisverk, plating, tak og så videre. De får nesten hele læreplanen i det bygget, forteller Sjøen.

Flere linjer

Utover restaurant og matfag har skolen søkt om å få opprette linjene naturbruk med tanke på anleggsgartner- og idrettsanleggsfag, samt service og samferdsel med tanke på VG2 salg og kontorfag og sikkerhet.

– Har dere plass til så mange elever?

– Vi har jo en tomt på 15,5 dekar og et stort område til å drive gartneri, så det tror vi er midt i blinken, sier Sjøen, som har stor tro på fremtiden for skolen.

– Vi må ansette flere, så vi er ute etter byggfagslærer og fellesfaglærer, fortsetter Sjøen, som ser for seg at skolen har mellom 60-70 elever om 4-5 år.

Utfordringer

Sjøen legger ikke skjul på at det er utfordringer med å drive en skole for en elevgruppe som har ramlet ut av det tradisjonelle utdanningsløpet.

– Det er en spesiell gruppe, men vi er finansiert for å ha små klasser med tett oppfølging. Det er viktig. Men det er for folk som har ramlet ut av skolesystemet av ulike grunner, forklarer Sjøen.

Han synes likevel det har gått bra så langt.

– Det har vært litt utfordringer, men ikke mer enn ventet. Vi begynte med 17 elever, og vi har fremdeles 15 igjen, sier Sjøen, som har jobbet i den offentlige skolen i over 30 år.

De siste 10 årene jobbet han på Karmsund videregående skole, men syntes at ABR-skolen hørtes ut som en spennende utfordring.

– Det var på tide å ta en ny utfordring, og jeg synes det er kjempegøy å få være med på å utvikle noe. Jeg blir veldig engasjert i mennesker, og dette var midt i blinken. Mye av det jeg har gjort i livet har forberedt meg på denne jobben, så jeg føler jeg er på rett plass, sier Sjøen med et smil om munnen.

Skolen vurderer også å søke om å få opprette helse- og oppvekstfag og påbygg, men det er enda litt lengre frem i tid.

– Vi må se hvordan dette går først. Nå bygger vi oss opp steg for steg, avslutter Sjøen.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: