Skryter av ny skole

Denne skolen har 14 elever. Christer (26) er én av dem.

To av elevene: Christer Haavardsholm (26) fra Stavanger og Alexia Victoria Jacobsen Di Laurentis (21) fra Haugesund.
To av elevene: Christer Haavardsholm (26) fra Stavanger og Alexia Victoria Jacobsen Di Laurentis (21) fra Haugesund. Foto: Ruth Sunnanå Sveistrup Av Ruth Sunnanå SveistrupPublisert:

Å begynne på videregående skole etter rusbehandling, så ikke Christer Haavardsholm på som en mulighet. Nå er det hverdagen hans.

KARMØY: – Det er deilig å ha et mål, sier Christer Haavardsholm.

26-åringen fra Stavanger bor på hybel på Torvastad, og er en av de 14 elevene som for to og en halv uke siden begynte på ABR videregående skole på linjen Bygg- og anleggsteknikk VG1.

Skolen holder til i gamle Hauge skole, og er for elever med særskilte behov.

– Kanonbra

– Jeg begynte å ruse meg da jeg var 11 år, og jeg har vært fram og tilbake i fengsel. Da jeg var på åpen soning, fikk jeg en praksisplass, men jeg falt tilbake. Jeg gikk til rusbehandling på ABR-senteret, og nå går jeg på skole. Jeg er overrasket over meg selv. Etter to og en halv uke på skole går det kanonbra, og jeg har som mål å ta fagbrev innen tømring og utdanne meg til møbelsnekker, sier Haavardsholm.

Han er ikke flau over å fortelle åpent om sin bakgrunn.

– Jeg håper jeg kan være med og hjelpe andre, at de tør å søke selv om de har en lang rushistorikk, sier 26-åringen.

Eneste jente i klassen, Alexia Victoria Jacobsen Di Laurentis (21) fra Haugesund, er en av fire som bor på internatet på skolen.

Hun har hatt det vanskelig, og stikkordene er medisinering for ADHD, mobbing og depresjoner. Hun skryter av miljøet på skolen.

– Nå går det mye bedre. Her er det oppegående tenåringer. Folk oppfører jeg, og mitt mål er å klare skolen, sier hun.

Ny framtid

Halvor Hansen etablerte Stiftelsen Karmsund ABR-senter for 26 år siden. Nå er han i ferd med å trappe ned, og stillingen som daglig leder er lyst ut.

– Å se mennesker blomstre og få en ny framtid, er drivkraften i arbeidet, sier Hansen.

LES OGSÅ: – Rusmisbrukere må ha mer enn bare behandling

KAPPET TAUET: Helseminister Bent Høie kappet tauet og foretok den offisielle åpningen av ABR videregående skole onsdag. Daglig leder Halvor Hansen (t.v.) ved Karmsund ABR Senter og Rolf Jarl Sjøen, rektor ved ABR videregående skole holdt tauet.
KAPPET TAUET: Helseminister Bent Høie kappet tauet og foretok den offisielle åpningen av ABR videregående skole onsdag. Daglig leder Halvor Hansen (t.v.) ved Karmsund ABR Senter og Rolf Jarl Sjøen, rektor ved ABR videregående skole holdt tauet. Foto: Ruth Sunnanå Sveistrup

Helseminister Bent Høie (H) brukte øks da han kappet et tykt tau og med det foretok den offisielle åpningen.

– Det er viktig at vi ikke gir folk opp. Alle må få en sjanse, sa han og skrøt av ettervernsarbeidet ABR-senteret driver.

Rektor på skolen Rolf Jarl Sjøen poengterte også at det er viktig å gi mennesker en ny mulighet i livet.

– Det fortjener alle, sier han.

Karmsund ABR Senter har søkt om oppstart av helse- og oppvekstfag og restaurantfag fra og med neste skoleår. De har også tanker om å utvide med linjene salg og service og påbygg.

FAKTA

Stiftelsen Karmsund ABR Senter ble grunnlagt i 1991 og ledes av Halvor Hansen (69).

Formålet er å drive behandling av og arbeidstrening for rusmisbrukere.

Har i dag passert 50 ansatte. I tillegg er det sju ansatte ved ABR videregående skole på Torvastad. Første skoledag var 17. august 2017.

Driver Juvåsen: akuttbehandling og stabiliserings-avdeling (21 plasser), Tuastad gård: rehabiliterings- og motivasjonsavd. (12 plasser). TSB, stabilisering og utredning (6 plasser), Klinikk døgn-TSB (15 plasser), dagsenter og arbeidstrening (16 plasser), poliklinikk, ettervern/oppfølging, hybelhus m/ tilsyn (5 plasser).

Har avtale med Nav: Fra hjem til jobb-prosjektet.

Driver videregående skole med linjene byggfag VG1 og VG2. Planen er å utvide med helse- og oppvekstfag og kokk- og restaurantfag.

Karmsund ABR Eiendom AS eier gamle Toma-bygget og Hauge skole. Stiftelsen Karmsund ABR Senter eier de andre. De leier Tuastad Gård av Karmøy kommune.

Stiftelsen har overtatt driften av Arken brukthandel og kafe i Kopervik. Nyåpning var 10. august 2017.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: